fbpx

City Gallery City Gallery Wellington

Past exhibition

Morgan Jones: Pitfall

7 December 1987–14 February 1988

What if the entrance were to be unlocked and you were persuaded to go down the steps and into the tunnel?
—Morgan Jones

Christchurch sculptor Morgan Jones is commissioned to create an installation for the lawn in front of Wellington City Central Library. Pitfall continues his exploration into the limits of personal freedom. He creates a large wooden structure from tanalised pine and galvanised iron, materials said to embody the New Zealand environment. It has words stencilled on it: 'Enter' and 'Entrance'. Steps invite audience participation. A doorway suggests it might be a portal to an underground tunnel or zone but the door is bolted shut. Pitfall is a red herring. Nearby a wooden hatch is stencilled 'Exit/No Entry'. Through a portal in the door is an image of a figure. Jones was raised in London during World War 2 and vividly remembers the blitz and school days spent in shelters. In the gallery brochure Jones says, 'Such themes as ascent and descent—and imprisonment—have been running through my work for the past twenty years. I am interested in how much freedom we really have. Is freedom, after all, simply a state of mind?'